Varningssignaler

Det går aldrig att se utanpå en annan människa om den är kapabel till att misshandla någon, men det finns en hel del varningssignaler som kan vara bra att vara uppmärksam på.

 

Var uppmärksam på hans kvinnosyn

Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor. På så vis kan du tidigt lägga märke till hans attityd till kvinnor.

 

Han klagar ofta på dig

Din partner är ständigt missnöjd med ditt beteende. Han kan tycka att du klär dig fult, har fel vänner eller inte ger honom tillräckligt med uppmärksamhet.

 

Se upp för svartsjuka

Män som visar upp överdriven svartsjuka har ett starkt kontrollbehov. Var särskilt vaksam om du till exempel känner dig tvungen att stanna hemma från firmafesten eller tjejträffen på grund av hans attityd. Då styr hans behov ditt beteende och du blir isolerad från andra.

 

Har han förändrats?

Du upplever att din partners personlighet förändrats sedan ni inledde er relation. Humöret blir sämre och han blir alltmer missnöjd och kontrollerande.

Kvinnohjärta

Övervakar han dig?

Brukar din partner läsa dina sms- eller e-postmeddelanden? Brukar han gå igenom din väska eller dina fickor? Det tyder på att han är svartsjuk och har svårt att kontrollera sina känslor.

 

Våldsam mot saker och djur?

Mannen får raserianfall och slår sönder saker i hemmet. Kanske kastar han porslin eller sparkar sönder dörrar. Han kan även ge sig på hunden, katten eller andra husdjur. Detta är våldshandlingar som är ägnade att skrämma.

 

Har han börjat bli hårdhänt eller riktat/måttat slag mot dig?

Det är en markering om vad han ”kan” göra mot dig. Nästa gång kanske han tar i ännu hårdare eller träffar dig på riktigt.

 

Isolering

Känns det som om din partner vill begränsa dig i dina kontakter med andra eller i dina egna aktiviteter? Har du tappat kontakten med vänner och familj? Han kanske inte direkt har förbjudit dig men du vet ändå vad han tycker? Har du blivit mer och mer isolerad? Bestämmer han vad som är rätt att tycka, göra och säga? Har ditt livsrum blivit mindre?

Känner du igen ovanstående beskrivningar och säger din känsla dig att något i förhållandet känns fel.
Kontakta oss gärna om du vill ha någon att prata med! Vi finns på telefon 0611-244 55.