Råd vid misshandel

Praktiska råd till kvinnor/tjejer som blir slagna.

 

1. För dagbok

Anteckna varje gång han slår dig/hotar dig. Då har du något att gå tillbaka till och kan lättare komma ihåg vad som hänt/ händer.

 

2. Berätta för någon

Tala om för någon du litar på vad du blivit utsatt för. Det kan vara en väninna släkting, kamrat el någon på arbetet. Även om du inte orkar göra något åt saken just då finna det i alla fall någon som vet om vad som hänt/händer.

 

3. Dokumentera skadorna

Skriv upp och försök fotografera skadorna själv. Vid läkarbesök ska du kräva att läkaren tar fotografier. Även om du inte orkar göra något åt situationen just nu finns detta kvar den dagen du gör en anmälan till polisen.

 

4. Tro inte på att det aldrig ska hända igen.

Ordna en reträttväg så du kan ge dig av när som helst på dygnet, t ex kvinnojouren/tjejjouren, socialjouren, en väninna en släkting. Be någon närstående om nyckel till deras bostad så att du alltid har någonstans att ta vägen.

 

5. Gör en polisanmälan

Gör klart för mannen att du inte accepterar hans beteende. Mäns våld och pojkars våld mot kvinnor och tjejer är ett brott. Det är viktigt att polisanmäla misshandeln. Både för din egen skull och för att din man/kille ska inse att det är en kriminell handling han begår.

 

6. Ta kontakt med kvinnojouren

Vi är till för din skull. Vill du prata, finns vi här. Behöver du fly din man, kan du få hjälp med skyddat boende. Vill du veta mer om lagar och besöksförbud, så hjälper vi dig med det. Vi följer med som stöd till läkare, polis och rättegångar. Var inte rädd för att ta kontakt med oss – inget problem är för litet eller för stort.

Har du varit i kontakt med oss tidigare, men gått tillbaka till din relation? Då är du varmt välkommen till oss igen. Och igen, och igen. Vi i jouren vet att det är mycket svårt att lämna ett misshandelsförhållande, och ibland går det inte som man tänkte från början.

Alla kvinnor som jobbar i jouren är ”vanliga” kvinnor, oavsett om vi är professionella yrkesutövare eller om vi är ideella. Vi finns här för dig som medsystrar när livet känns för svårt för att klara av på egen hand. Det vi har gemensamt är att vi är kvinnor som har kunskap om hur livet för misshandlade kvinnor kan se ut. Vi gör inget som du inte ber oss.